
معرفی رشتۀ جامعهشناسی از زبان یک دانشجو
از رؤیای داروسازی به جامعه شناسی :
مثل همه ی معدل بالاها که تشویق می شوند به سمت رشته های ریاضی و تجربی، من هم به همان سمت کشیده شدم. از بین دو اولویت آن روزهایم که ریاضی و تجربی بود، من با رؤیای داروساز شدن تجربی را انتخاب کردم. فکر می کردم که از همه ی درس های این رشته به شیمی بیشتر از همه علاقه دارم، اما در اولین جلسه کلاس شیمی حجمی از نفرت و غیر قابل درک بودن این درس به سمتم هجوم آورد و عملا رویای داروساز شدن از بین رفت. رفته رفته از بقیه درس ها هم زده شدم، حتی زیست که خب مهمترین درس این رشته است. می توانم بگویم یکی از درست ترین تصمیم های زندگی ام تغییر رشته بود، کوله بار داروساز شدن و روپوش سفید پوشیدن را بستم و با امید های بسیار به «علوم انسانی» کوچ کردم. همهی اعضای خانواده ام مخالف بودند (و بیشترین دلیل مخالفتشان تصور جامعه ما از رشته انسانی بود: شاگرد زرنگ ها که به انسانی نمی روند، انسانی برای بچه های تنبل است، آخر انسانی هم شد رشته... و اینگونه صحبت ها و تصورات نادرست از رشته انسانی در کشور ما که صد البته خود این تصورات ما را با حجم عظیمی از مشکلاتی که در کشورمان است روبهرو میسازد).
خلاصه بعد از کلی دوندگی در آموزش و پرورش تغییر رشته دادم و بدون اینکه سر کلاس انسانی نشسته باشم امتحان های ترم اول را سپری کردم و رتبه ششم کلاس شدم. راضی بودم و هستم. از بین همه ی درس های این رشته، این جامعه شناسی بود که همچون آهنربایی پرقدرت مرا به سمت خود کشید، درسی که نصف بیشتر بچه های کلاس معتقد بودند خسته کننده و بی فایده است. (باز هم تکرار تصورات غلط؛ ما درسی که جامعه مان را به بحث و جدل می کشد و سعی در حل مسائل مهم میکند، بی فایده میدانیم.) برای خودم هم بی نهایت جالب است ؛
منی که فانتزی هایم برای داروساز شدن این بود که همانند جادوگران انیمیشن های دیزنی مواد را باهم مخلوط کنم و معجون های عجیب و غریب بسازم تا همه جا را بخارات آن محلول ها فرا بگیرد، حالا می خواستم جامعه را زیر میکروسکوپ بگذارم و کالبد شکافی کنم و از دید یک جامعه شناس، جهان را ببینم.
جامعه شناسی را بشناسیم:
یاد آوری میکنم که کتاب های درسی جامعه شناسی زمین تا آسمان از علم جامعه شناسی ای که در دانشگاه با آن مواجه خواهد شد متفاوت است، علم جامعه شناسی شیرین تر ، عمیق تر و هوشمندانه تر از این حرفاست.
این فکر را دور بیندازید که اگر به سراغ جامعه شناسی بروید صرفا اطلاعات عمومی شما زیاد می شود. شما از سطح به عمق می رسید مانند ماهی دریا که هر چه بیشتر رشد می کند، بیشتر به نقاط عمیق می رود.
وارد جامعهشناسی شدن برای من یعنی «تفاوت پیدا کردن» و «عمیق شدن»
نظری را راحت قبول نمی کنید. در خیابان ، اتوبوس ، مترو و سایر اماکن عمومی دنبال نشانه های دانش جامعه شناسی می گردید. علت یابی می کنید . فیلم ها کتاب ها ، تئاتر و هر عنصر هنری دیگری را از پنجره جامعه شناسی نگاه می کنید و به نهایت لذت و درک از ساده ترین تا پیچیده ترین پدیده های اطرافتان می رسید .
نعمتی بزرگ است اگر متوجه آن شوید؛ خودجوشانه، اشتیاق بسیاری برای کشف جهان در شما به وجود می آید که همین شگفت زده تان می کند. میدانم در ذهن خود دنبال این موضوع هستید که شگفت زدگی نون و آب نمی شودکه! اتفاقا به نظر من می شود. خودم را میگویم برای اینکه گروه های اجتماعی مختلف را بشناسم، سراغ محیط های کاری متفاوت رفتم و مشغول به کار شدم و دانشم راجب هر محیط کاملتر شد. این مثال برای آن دسته که شگفت زدگی را نون و آب نمی دانند و دید جامعه شناسانه را با فوضولی اشتباه می گیرند.
جدای از تمام لذتهایی که گفتم، جامعه شناسی فرصت های شغلی بسیاری دارد ، به شرطی که شما واقعا مطالعه کنید و از تدریس های دانشگاه فراتر روید . (ساده بگویم دانشگاه نروید که فقط نام دانشجو را به دوش بکشید ، دانش را بجویید).
شغل هایی در جامعه شناسی:
مباحث درسی جامعه شناسی بسیار گسترده ومفید است به همین دلیل در بخش های مختلف می توان شروع به کار کرد. یکی از گرایشات پر طرفدار این رشته ، مدد کاری اجتماعی است. با مددکاری میتوانید در مکان هایی مانند پرورشگاه ها ،زنذان ها ، مراکز مشاوره ای ، دادگاه ها ، و ......... مشغول به کار شوید که براساس علاقه و مهارتتان در بخش های مختلف شروع به کار خواهید کرد؛ و اگر روحیه حساسی دارید پیشنهاد نمیکنم که وارد اینگونه فعالیت ها شوید اما اگر قرار است جنگندگی کنید و روحیۀ وارد شدن در فضاهای جدید را به دست آورید بحث دیگری است.
به شخصه اگر فرصت شغلی در این زمینه پیدا کنم از کمک و مدد رساندن به بقیه حس شادمانی به من دست می دهد. اگر به اندازه من کنجکاو مسائل و پدیده های اجتماعی جهان تان هستید، شغل های پژوهشی بسیار مناسب شماست. که باز هم محیط های شغلی شما شامل محیط های پاراگراف بالا و همچنین هر محیطی که به عنوان اجتماع یاد شود، در واقع هر بستر اجتماعی در کار پژوهشی باعث پیشرفت شما است .
زمینههای دیگر ...
توانایی مشاوره نیز در این رشته وجود دارد. مشاوره خانواده ، مشاوره روابط انسانی ، جامعه شناس بالینی و...اگر بخواهم خیلی ساده تر بیان کنم شما میتوانید در هر جایی که رفتارها و کنش های انسانی را می بینید در زمینه مشاوره ای فعالیت کنید. در بخش های برنامه ریزی شرکت ها ، برنامه ریزی شهری نیز می توانید مشغول به کار شوید. همان طورکه خواندید عناوین شغلی بسیاری را می توانم نام ببرم. حتی فراموش کردم که به تدریس همین علم در مدارس و دانشگاه ها اشاره بکنم. انتخاب هر یک از این عناوین به علاقه شما و تصمیم خودتان و مهمتر ازهمه به میزان دانش و آگاهی شما بستگی دارد. اگر قلم خوبی دارید ، از این توانایی خود استفاده کنید و کتاب بنویسید یا ویراستار کتاب های جامعه شناسی شوید. اگر قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را هم داشته باشید، جامعه شناسی رشته بسیار خوب و پر طرفداری است و با کمک کارشناسی ارشد این رشته می توانید در دانشگاه های سوربون فرانسه، کانادا، آلمان و...... مشغول به تحصیل شوید.
در کل جامعه شناسی بیش از چیزی است که در کشور ما به آن بها داده می شود .
در نهایت:
سن من کمتر از آن است که نصحیت کنم اما چنانچه از تجربه شخصی خودم دریافت کردم، زمانی که به سمت علایقتان می روید بهترین اتفاق ها رقم می خورد ودر راهی که قدم می گذارید موفق می شوید و این حس که مشغول به کار بیهوده ای هستید از بین می رود و حسرت نمی خورید که چرا سراغ فعالیتی که به آن عشق می ورزیدم نرفتم.
پیش به سوی علاقه مندی ها و فراتر از آن .....
نگار رفیقی؛ دانشجوی جامعهشناسی دانشگاه خوارزمی
6 نظر

شنبه 15 شهریور 1399
اگر درس جامعه شناسی در دوره دبیرستان درباره مطالب روز جامعه خودمان تالیف شود بسیار کاربردی می شود و دانش آموزان از این درس گریزان نمی شوند ،و از طرف دیگر وقتی که آموزش مطالب روز است یعنی آموزش هنجارها،ارزش ها و دانش آموزان در حین اینکه تحصیل رسمی و آکادمی می کنند به صورت عملی نیز خودشان شهروندان مطلوب تربیت می شوند.ز. ع از استان لرستان
پاسخ انسانی ها
یکشنبه 16 شهریور 1399
سلام دوست عزیز
با تشکر از زمانی که برای خواندن مطلب گذاشتید. بنده هم امیدوارم درس جامعه شناسی در زمینه عملی پیشرفت کند و در زمینه تربیت شهروند ان مسئول قدم بردارد.
نگار رفیقی

جمعه 4 مهر 1399
سلام خانم نگار،اتفاقا منم دو روز رشته ریاضی درس خوندم و یک سال تجربی..منم با رویا دکتر شدن و شب شیفت موندن بیمارستان تجربی رو انتخاب کردم و چقدر برای تغییر رشته سرزنش شدم اما الان خیلی خوشحالم که جسارت اینو پیدا کردم برگردم به سمت علاقم و توی دنیای شعر و شور و شاعری غرق شم ..امیدوارم واسه همه بهترینا رقم بخوره پیش به سوی کنکور ۱۴۰۰💛
پاسخ انسانی ها
جمعه 4 مهر 1399
سلام خدمت شما
خوشحالم که میخواهید به سمت علاقه تان و شهامت این تغییر را در خود ایجاد کردید
با آرزوی موفقیت برای شما.
نگار رفیقی

Yasmin Bahadorbeigi
ﺳﻪشنبه 27 آبان 1399
سلام، روز خوشمن امسال پایه نهم هستم و باید انتخاب رشته بکنم. بین دو رشته تجربی و انسانی موندم و مثل شما فکر می کنم به شیمی علاقه دارم و اگر تجربی برم به امید داروساز شدن میرم اما می ترسم که بعداً پشیمون بشم و الان واقعا نمی دونم چی کار کنم. خواستم باهاتون مشورت کنم که چطور انتخاب رشته درستی داشته باشم🙏
پاسخ انسانی ها
یکشنبه 2 آذر 1399
سلام به شما روز شما هم بخیر
از چی میترسید که به سراغ علاقه تون نمیرید؟ از حجم کنکور تجربی یا اینکه فکر میکنید به ظاهر علاقه دارید و ممکنه وارد رشته که بشید اصلا دوستش نداشته باشید
بهترین کار اینه که برید و راجب رشته های مختلفی که از تجربی و انسانی میتونید در دانشگاه برید مطالعه کنید و کمی آشنا شوید با رشته ها و واحد هاشون در دانشگاه
بعد از اون انتخاب رشتتون رو راحت تر و با ترس کمتر میتونید انجام بدید اما در کل زیاد هم نگران نباشید میتونید تغییر رشته بدید اگه رفتید تجربی و دوسش نداشتید به انسانی و مهلت تغییر رسته های دبیرستان رو دفتر دار مدرسه تون پیگیری کنید که رد نشه
امیدوارم در انتخابتون موفق باشید و فراموش نکنید هر جا که هستید باید سخت کوش باشید
نگار رفیقی
پاسخ انسانی ها
شنبه 4 بهمن 1399
سلام به شما
بله دقیقا جامعه شناسی گسترده تر از اون هستش که در کتاب های دبیرستان جا بگیره
ﺳﻪشنبه 11 شهریور 1399
سلامتعدادپذیرش دانشگاه فرهنگیان در سال 99 چقدر هست؟از استان فارس شهر لار یاسی لطفا جواب بدین ممنون وهمه تون دعا کنین که قبول بشیم 💜💜👩🏫💜💜
پاسخ انسانی ها
چهارشنبه 12 شهریور 1399
سلام هر سال بیش تر از تعداد پذیرش دعوت به مصاحبه میکنند.